СЪБИТИЯНАЦИОНАЛЕН УЧЕНИЧЕСКИ КОНКУРС

МОИТЕ РОДОВИ КОРЕНИ ОТ МАКЕДОНИЯ И ОДРИНСКА ТРАКИЯ

Националният ученически конкурс за документален разказ, интервю или есе на тема „Моите родови корени от Македония и Одринска Тракия“ е за родовата памет на българите от Македония и Одринска Тракия.  Конкурсът се провежда от Българското сдружение на родовете от Македония в партньорство с Исторически факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Регламентът на конкурса е изпратен от Министерството на образованието и науката до началниците на регионалните управления на образованието за информиране на всички училища.


Публикувано на: 10.01.2022 г.   |   пълен текст

Почетена беше паметта на жертвите на Кървавата Коледа

С панихида в храм „Св. София“ в столицата на 6.01.2022 г. почетохме паметта на жертвите на комунистическите зверства на Титова Югославия над българите във Вардарска Македония.


Публикувано на: 07.01.2022 г.   |   пълен текст

Годишнина от Кървавата коледа

 

На 7 януари 1945 г. в продължение на няколко дни във Вардарска Македония са избити над 1200 граждани с българско самосъзнание по нареждане на маршал Тито, по списъци, изготвени предварително от Лазар Колишевски. В Скопие - 63 души, във Велес - 54, Куманово - 48, Битоля - 36, Щип - 77, при с. Владимирово, Беровско - 330 души и т. н. Край Охридското и Преспанското езеро, в планината Галичица също са убити много хора с българско самосъзнание, други са подложени на терор и прогонени от родните си места. Целта е да се ускори процесът на македонизация на населението.


Публикувано на: 04.01.2022 г.   |   пълен текст

Светли Рождественски празници!


Скъпи приятели!


От сърце ви желаем светли Рождественски празници!

Твоето Рождество, Христе Боже наш, озари света със светлината на познанието, защото в него онези, които служеха на звездите, от звездата се научиха да се покланят на Тебе, Слънцето на правдата, и да познават Тебе, Изтока от висините. Господи, слава на Тебе!

(Тропар на Рождество Христово)


Публикувано на: 24.12.2021 г.   |   пълен текст

ВМРО отбеляза 102 години от Ньойския диктат

За поредна година на 27 ноември 2021 г. ВМРО - София организира шествие в знак на протест срещу ньойския диктат, наложен от Великите сили.

От страна на Българското сдружение на родовете от Македония участие в церемонията взе проф. Лучия Антонова – потомка на Натанаил Охридски и Пловдивски.


Публикувано на: 28.11.2021 г.   |   пълен текст


4 от 50 ... 2 3 4 5 6 ...
НОВИ КНИГИ