СЪБИТИЯБеше чествана 185-годишнина от рождението на Кузман Шапкарев

185-годишнина  от рождението на Кузман Шапкарев беше  чествана  в Столична библиотека 

На 31 януари 2019 г., в навечерието на рождения му ден, в Столична библиотека бяха отбелязани 185 години от рождението на българския възрожденец и книжовник от Охрид Кузман Шапкарев.
Събитието започна с филм за Шапкарев по сценарий на доц. д-р Александър Гребенаров - председател на Македонския научен институт.


Публикувано на: 04.02.2019 г.   |   пълен текст

185 години от рождението на Кузман Шапкарев

На 1 февруари 2019 г. се навършват 185 години от родения в Охрид български възрожденския книжовник, фолклорист, редовен член на Българското книжовно дружество, днес БАН, Кузман Шапкарев.

В навечерието на годишнината Столична библиотека ще отбележи рождението на големия български родолюбец с документална изложба. В нея са представени снимки и документи, предоставени от наследниците му – фамилен портрет, изданията на „Наръчно св. Благовествование или сбор от евангелски четения“ 1869 и други ръкописи. За да бъде пълно представянето на делото на К. Шапкарев, от НБКМ предоставиха факсимилета от заглавни страници на издания на книжовника, от научния архив при БАН – факсимилета от негови писма и ръкописа на автобиографията му.


Публикувано на: 30.01.2019 г.   |   пълен текст

Изложба „За нея ний се борим, за нея ние мрем”

Заповядайте на откриването на изложбата „За нея ний се борим, за нея ние мрем” на 10 януари 2018 г. (понеделник) в 12:00 ч. в централното фоайе на СУ „Св. Климент Охридски”.
Изложбата е по повод на 115 години от Илинденско-Преображенското въстание“. Ще бъде представена от директора на музея - д-р Кирил Алексиев, доц. Наум Кайчев и представители на студентското дружество „Единство и сила”, които са главни инициатори за експонирането на фото-документалната изложба в СУ „Св. Климент Охридски”.

Публикувано на: 30.01.2019 г.   |   пълен текст

Отбелязани бяха 125 години от основаването на ВМОРО

 

  

На 23 октомври 2018 г. в София пред Паметника на българските революционери от Македония, Беломорието и Тракия се проведе честване на 125-годишнината от основаването на ВМОРО.

На този ден през 1893 г. в главния град на Македония Солун шестима млади българи – Христо Татарчев, Дамян Груев, Петър Попарсов, Иван Хаджиниколов, Антон Димитров и Христо Батанджиев полагат основите на Вътрешната македоно-одринска революционна организация (ВМОРО), която повежда продължителна борба за национално освобождение от османско, а след 1913 г. – от сръбско и гръцко иго.


Публикувано на: 28.10.2018 г.   |   пълен текст

В Смилево бе отбелязана 115-та годишнина от Илинденско-Преображенското въстание

На 21 юли 2018 г. в гр. Смилево, Р. Македония се проведе тържествено честване на 115-та годишнина от най-светлата дата в революционното дело на македонските българи - началото на Илинденско-Преображенското въстание. Честването по традиция бе организирано от Българския културен клуб - Скопие (БККС). Тазгодишният лозунг на честването беше „Общото минало обединява“.

 

 


Публикувано на: 24.07.2018 г.   |   пълен текст


3 от 39 1 2 3 4 5 ...
НОВИ КНИГИ