СЪБИТИЯЧестване на Св. Дух 2019

Македонският научен институт и Българското сдружение на родовете от Македония Ви канят на честване на Св. Дух (Духовден) - Ден на Македония - на 17 юни 2019 г. 


Публикувано на: 16.06.2019 г.   |   пълен текст

Поклонение пред делото на Кузман Шапкарев

По повод 110 години от смъртта на видния възрожденски книжовник и фолклорист Кузман Шапкарев на 18 март 2019 г. беше отслужена панихида в столичния храм „Св. Седмочисленици”. Членове на Българското сдружение на родовете от Македония, родолюбиви българи, писатели и депутати от ВМРО отбелязаха годишнината. Сред присъстващите имаше и няколко поколения представители на Шапкаревия род.

Снимка на Sofia Ars Net.


Публикувано на: 16.06.2019 г.   |   пълен текст

Представители от БСРМ на VII конгрес на ВМРО

В проведения на 23 март 2019 г. VII конгрес на ВМРК като официални гости бяха поканени и представители на Българското сдружение на родовете от Македония. Неговият заместник-председател доц. д-р Наум Кайчев, организационният секретар и член на УС Елисавета Шапкарева - правнучка на възрожденеца Кузман Шапкарев, Райна Дрангова - внучка на полк. Дрангов и почетен председател на ВМРО и Тодор Александров - внук на войводата тодор Александров поздравиха председателя на ВМРО и участниците в конгреса.


Публикувано на: 25.03.2019 г.   |   пълен текст

Скъпи колеги, приятели и родственици!
На 18 март се навършват 110 години от кончината на Кузман Шапкарев. По този повод в черквата "Св. Седмочисленици" от 17:30 ч. ще се отслужи панихида и след това ще поднесем цветя и венци на паметника на ул. "Кузман Шапкарев".
Очакваме ви!

Публикувано на: 11.03.2019 г.   |   пълен текст

Представяне на книга за Гоце Делчев

Този месец се навършват 147 години от рождението на българския национален герой Гоце Делчев – един от най-значимите ни революционери, дали живота си за освобождението на Македония и Одринска Тракия, водач и идеолог на Българските македоно-одрински революционни комитети, по-късно известни като Вътрешна македоно-одринска революционна организация.

По този повод Столична библиотека представя книгата Гоце Делчев през погледа на Пейо Яворов, Димо Хаджидимов, Михаил Чаков, Любомир Левчев, Мерсия Макдермот, Eфрем Каранфилов, Тончо Жечев – изтъкнати публицисти и литератори.


Публикувано на: 18.02.2019 г.   |   пълен текст


2 от 39 1 2 3 4 5 ...
НОВИ КНИГИ