СЪБИТИЯПаметна вечер за Ньойския договор


На 27 ноември 1919 г. България подписва Ньойския „мирен“ договор. С този диктат на Великите сили от територията на нашето Отечество са откъснати Западните покрайнини, Добруджа, Вардарска и Беломорска Македония, Западна Тракия. 

На 23 ноември 2022 г. в читалище „Славянска беседа“ нашите сънародници от Западните български покрайнини организирхаа паметна вечер за събитието.

За договора говори Зденка Тодорова -  журналистка и писателка, председателка на Хелзинкския комитет за защита правата и свободите на българите в Сърбия.


За сегашното състояние на българите в Сърбия говори Иван Николов -  български поет, публицист и общественик, председател на българския Културно-информационен център „Босилеград“, който прочете и свое стихотворение.

Стихове от Емануил Попдимитров - български поет, философ, литературен критик, писател и общественик от село Груинци, Босилеградско, прочете актьорът Емил Марков.

От страна на Българското сдружение на родовете от Македония присъстваха Елисавета Шапкарева, Димитър Христов, Райна Дрангова и Димитър Панчев.Публикувано на: 24.11.2022 г.
НОВИ КНИГИ