СЪБИТИЯ



97 години от убийството на Тодор Александров бяха отбелязани в Сугарево

На 31 август 1924 година в Пирин планина над село Сугарево заедно с охранителя му Панзо Зафиров е убит Тодор Александров, създател и ръководител на Вътрешната македонска революционна организация (ВМРО).

На 5.09.2021 г. ВМРО по традиция почете паметта му до параклиса „Свети Илия“, където е и гробът на войводата. На паметното събитието присъстваха лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов, евродепутатът Ангел Джамбазки, кметът на Сандански Атанас Стоянов, депутати, членове и симпатизанти на Организацията, българи от Македония и Западните покрайнини.

Слово за живота и дейността на войводата произнесе Кр. Каракачанов.

Елисавета Шапкарева - правнучка на Кузман Шапкарев и председател на Българското сдружение на родовете от Македония, Евелина Александрова - внучка на Т. Александров и Райна Дрангова – внучка на полк. Борис Дрангов и членове на Сдружението и Симеон Евтимов - внук на Симеон Евтимов и член на УС на Сдружението също се поклониха на гроба на „Последния цар на планините“.

По традиция след отслужване на заупокойна молитва бяха наградени участниците в похода в памет на Тодор Александров и клетва за вярност към ВМРО положиха новоприетите членове на Организацията.



Публикувано на: 05.09.2021 г.








НОВИ КНИГИ