СЪБИТИЯ



Поклонение пред делото на Кузман Шапкарев

По повод 110 години от смъртта на видния възрожденски книжовник и фолклорист Кузман Шапкарев на 18 март 2019 г. беше отслужена панихида в столичния храм „Св. Седмочисленици”. Членове на Българското сдружение на родовете от Македония, родолюбиви българи, писатели и депутати от ВМРО отбелязаха годишнината. Сред присъстващите имаше и няколко поколения представители на Шапкаревия род.

Снимка на Sofia Ars Net.

„През нелекия си живот той се бори за възраждане на българската църква, за въвеждане на българския език в училищата. Превръща Солунската гимназия в най-престижния институт на Балканите. Въпросът е: доколко ние притежаваме днес неговите добродетели и следваме примера му по родолюбие?”, каза Марио Примджанов – правнук на Кузман Шапкарев. 

Снимка на Sofia Ars Net.

След панихидата бяха поднесени венци и цветя на паметната плоча, поставена на ъгъла на улиците „Кузман Шапкарев” и ул. „Ген. Гурко” в София.

Елисавета Шапкарева, правнучка на родолюбеца и член на УС на Българското сдружение на родовете от Македония, подчерта, че той ще остане завинаги в българската история като светла възрожденска личност и наш дълг е да пазим винаги българщината.

„Изключително много се вълнувам от темата за Македония. Една от първите книги, които прочетох – и то два пъти, беше „Възраждането на българщината в Македония” от Кузман Шапкарев. Тя е толкова увлекателна и би трябвало да се преиздаде и да се разпространява, за да знаят новите поколения какви личности са изградили основите на държавността и културата ни”, каза депутатът от ВМРО Борис Вангелов.

Свои впечатления за делото на големия възрожденец сподели и доц. д-р Наум Кайчев, зам.-председател на Българското сдружение на родовете от Македония.

Снимка на Sofia Ars Net.

Снимки: Анжела Димчева



Публикувано на: 16.06.2019 г.








НОВИ КНИГИ