СЪБИТИЯ



Пресконференция на НК „150 години от рождението на Гоце Делчев“

 

На 2.02.2022 г. в БТА се проведе пресконференция на Националния научно-обществен комитет „150 години от рождението на Гоце Делчев“ за отбелязването на 150 години от рождението на Апостола на борбата за освобождението на македонските и тракийските българи. 

В нея взеха участие водещи български историци, представители на национални научни и обществени организации. Те споделиха с какви научни и обществени събития предстои да почетем паметта на Гоце Делчев през тази юбилейна година. 

В пресконференцията участваха:

акад. Васил Николов - БАН, съпредседател на Комитета, доц. Георги Николов – председател на Македонския научен институт, проф. Пламен Павлов – председател на фондация „Васил Левски“, проф. Лучия Антонова – директор на Института по български език при БАН, проф. Николай Овчаров – Асоциация на българите по света,  Виктор Стоянов – председател на фондация „Македония“, Христо Христов – диригент, внук на Гоце Делчев, доц. Наум Кайчев - зам.-председател на МНИ и член на БСРМ, доц. Мира Маркова - декан на Историческия факултет при СУ, доц. Красимира Александрова - директор на НБКМ и Иван Гранитски - собственик на издателство „Захарий Стоянов“.

От страна на Българското сдружение на родовете от Македония участие в Националния научно-обществен комитет и в пресконференцията взе Елисавета Шапкарева – председател на БСРМ. 

Сред членовете на Комитета са и акад. Георги Марков от БАН, проф. Даниел Вачков - директор на Института по исторически изследвания към БАН, доц. Николай Кънев - декан на Историческия факултет на Великотърновски университет "Св. Св. Кирил и Методий", Пенка Ватова - директор на Института по литература към БАН, проф. Бони Петрунова - директор на Националния исторически музей, доц. Михаил Груев - председател на ДА „Архиви“, проф. Кирил Топалов - Национална асоциация „Георги Раковски“ и проф. Румяна Прешленова - директор на Института по Балканистика към БАН.



Публикувано на: 02.02.2022 г.








НОВИ КНИГИ