СЪБИТИЯIn memoriam 

Герман Миовски (1933-2021)

 

Българското сдружение на родовете от Македония с прискърбие съобщава, че на 1 октомври 2021 г. в дома си в София почина сърцатият изследовател на Долнопреспанския край на Македония Герман Миовски. 

 

Роден в патриотично българско семейство на 12 май 1933 година в село  Пъпли (Левконас) край Малкото преспанско езеро в Гърция,  по време на Гражданската война в тази страна на 15-годишна възраст  той е изведен от Гръцката комунистическа партия заедно с много други „деца бежанци в източноевропейските страни.  Настанен е в училищен  дом и учи в Синая, Румъния.  През 50-те години успява да се пресели в България и  през 1961 година завършва Факултета по журналистика на Софийския университет.  Работи в  специализираните отдели на Българското национално радио и на агенция „София прес“, отговарящи за Гърция и Кипър.  Паралелно с журналистическата дейност се изявява и като преводач, запознавайки гръцката и българската публика с творби на класически писатели  като Гео Милев, Емилиян Станев, Антон Дончев и Янис Рицос.

Герман Миовски до последните си дни остана патриотично отдаден на българската същност на Македония и на родния край. Венец на неговите родолюбиви изследователски усилия е книгата „Пепелища на времето: история, бит и култура на село Пъпли в Самуилова Преспа“ (2010 г.), която  обобщава събираното с десетилетия познание за историята, бита, обичаите и диалекта на родното село. Монографията има по-широко значение за разкриване на миналото и етнологията на българите от цяла Югозападна Македония.

Отдаден на родолюбивата високопросветна кауза на македонските българи, няколко години   преди смъртта си Герман Миовски дари значителна част от своята библиотека на Българското сдружение на родовете от Македония.  Поклон пред светлата му памет!Публикувано на: 04.10.2021 г.
НОВИ КНИГИ