СЪБИТИЯ



Представяне на книга за Гоце Делчев

Този месец се навършват 147 години от рождението на българския национален герой Гоце Делчев – един от най-значимите ни революционери, дали живота си за освобождението на Македония и Одринска Тракия, водач и идеолог на Българските македоно-одрински революционни комитети, по-късно известни като Вътрешна македоно-одринска революционна организация.

По този повод Столична библиотека представя книгата Гоце Делчев през погледа на Пейо Яворов, Димо Хаджидимов, Михаил Чаков, Любомир Левчев, Мерсия Макдермот, Eфрем Каранфилов, Тончо Жечев – изтъкнати публицисти и литератори.

Изданието отразява гледните точки на няколко поколения наши сънародници за бележития български революционер. Книгата съдържа интересни факти за дълбоката връзка на Гоце Делчев и неговия близък приятел и пръв следосвобожденски кмет на Неврокоп Пейо Яворов, както и любовта им към поробената част от България и приноса им за нейното освобождение. В нея любознателният читател ще намери и много автентични снимки.

В сборника от изследвания за живота и делото на Гоце Делчев и биографични факти за него, писани през миналия век, изследователите и авторите на материалите – авторитети от различни поколения –  представят личността на войводата, като приносният момент на книгата е събирането на едно място на техните позиции и убеждения.

Яворов започва да пише биографията на Г. Делчев веднага след гибелта на приятеля си и в нея подчертава, че сред образите на хилядите ратници „… винаги ще заема първо място ликът на човека, най-добрата биография комуто един ден ще бъде пространната история на македонското революционно движение.“. Един от свидетелите на Гоцевата смърт – Димо Хаджидимов, пише „… като жив, с наведена глава към земята, той сякаш плачеше над съдбата на цяла Македония“. А Михаил Чаков, който през десетилетията остава най-ангажиран с почитане на паметта и делото на Гоце Делчев в спомените си разказва за препогребването на тленните му останки в олтара на църквата на с. Баница, където в сражение загива войводата.

Сборникът е издаден по инициатива и със съдействието на община Гоце Делчев и ще бъде представен от проф. Андрей Пантев с участието на съставителите: Любен Генов – дългогодишен журналист и главен редактор на „Поглед”, „Труд”, и „Отечествен фронт” и Владислав Симеонов – журналист и издател.

На събитието ще присъства кметът на град Гоце Делчев – господин Владимир Москов.

Заповядайте на 21.02.2019 г., 17:00 ч., Мраморно фоайе, ет. I на Столична библиотека!



Публикувано на: 18.02.2019 г.








НОВИ КНИГИ