СЪБИТИЯ



 „Климент Охридски и началото на българската литература“ беше представена в София

На 4 април 2017 г. Българското сдружение на родовете от Македония представи книгата „Климент Охридски и началото на българската литература“ в Музея за история на София.

Изданието беше представено от доц. Георги Николов, зам.-декан на Историческия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Книгата за една от най-значимите личности в българската история е № 6 от поредицата „Малка македонска библиотека“ и е предназначена за широк кръг читатели.

Авторката – проф. Вася Велинова, директор на Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев“ към СУ „Св. Климент Охридски“, сподели, че „Книгата е посветена на 1100 годишнината от Успението на Свети Климент Охридски и разказва в достъпна форма неговия живот, перипетиите, през които минава, за да стигне до България и очертава мащабите на неговото литературно творчество“.

Мъжки хор към Националната гимназия за древни езици и култура с диригент Даниел Иванов изпълни пред препълнената зала две старинни песнопения - „Тропар на Свети Климент Охридски” и „Блажен муж”.



Публикувано на: 05.04.2017 г.








НОВИ КНИГИ